O autoru - Antun Mateš: Zaneseni Ribar

O autoru

Antun Mateš rođen je u Zagrebu 23. studenog 1945. Školovao se u Zagrebu na Školi primijenjene umjetnosti, gdje je završio Grafičko - dizajnerski odjel. Studirao je slikarstvo na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu i diplomirao je 1969. godine kod velikog hrvatskog figurativnog slikara Miljenka Stančića.

Za vrijeme školovanja aktivno se bavio športom, prvo atletikom, a zatim hrvanjem grčko-rimskim stilom u klubovima Prvomajska i Lika, gdje je imao zapažene rezultate. Nakon aktivne športske karijere uposlio se kao dizajner u Vjesniku i posvetio prvoj velikoj mladenačkoj strasti, športskom ribolovu.

Antun Mateš

Odmah je počeo surađivati s redakcijama športsko ribolovnih-listova, a jednu godinu uređivao je popularni feljton Velike i male ribe u športskom tjedniku SN Revija. Sudjelovao je u više natjecanja za trofej Zlatna udica tjednika Vikend iz Zagreba, pa se nakon osvajanja 17 trofeja pridružio organizaciji samog natjecanja kao član ocjenjivačke komisije.

Kao slikar izlagao je na više od 100 izložaba a samostalno je izlagao 50 puta. Osim Zagreba, Hrvatske i Europe, izlagao je po cijelom svijetu - od Amerike, Azije, Indije, Australije i Argentine, u galerijama New Yorka, Toronta, Los Angelesa, Mainza, Münchena, Frankfurta, Sydneya, Melbournea, Portlanda, Swan Hilla, New Delhija, Buenos Airesa itd. Objavio je do sada 7 grafičkih albuma s najznačajnijim hrvatskim književnicima: Matkom Peićem, Dragutinom Tadijanovićem, Josipom Bratulićem, Igorom Zidićem i Goranom Tribusonom, koji je autor teksta velike monografije Mateš slike i sjećanja.

Od 1987. do 1995. godine bio je profesor i šef Grafičkog odjela iste Škole primijenjene umjetnosti, gdje je nekada bio učenik. Danas djeluje kao profesionalni slikar. Na najvećem svjetskom sajmu knjiga i tiskovina u Frankfurtu 1996. godine njegova mapa Europske šetnje proglašena je najljepšom u konkurenciji kalendara s preslicima Augusta Macka, Andyja Warhola, Claudea Moneta, Henryja Matissea, Pabla Picassa, Juana Miróa, Egona Schilea itd.

Isti uspjeh ponovila je i posljednja mapa Osvit Milenija, pobijedivši sve konkurente u međunarodnoj selekciji iz SAD-a, Velike Britanije, Japana, Nizozemske, Italije itd., na pedesetoj jubilarnoj izložbi kalendara u Stuttgartu 2000. godine.

Slikarova djela nalaze se po brojnim kolekcijama, galerijama i muzejima po cijelom svijetu, uključujući Modernu galeriju, NSB, Kabinet grafike HAZU i Gradski muzej u Zagrebu.

Povratak na vrh stranice
English Deutsch Hrvatski Glavatice i lipljani